Project
image image image
Opdrachtgever:Unibail–Rodamco-Westfield
Architect:MVSA
Periode:2014 - heden
Type project:Nieuwbouw Renovatie

Algemene projectinfo

Unibail-Rodamco-Westfield als grootste eigenaar van het winkelcentrum Leidsenhage, werkt momenteel aan de herontwikkeling van Leidsenhage, om de positie van het winkelcentrum in de regio te versterken en te zorgen dat het klaar is voor de toekomst. Waarbij het kern uitgangspunt is “het nieuwe winkelen in een inspirerende omgeving”.

Uitgangspunt is toevoegen van vernieuwende winkelconcepten en internationale retailers. Het nieuwe winkelcentrum zal een juiste combinatie van winkels krijgen: van onderscheidende merken in flagshipstores tot lokale winkels die bekendstaan om hun unieke karakter. Ook in de Mall of the Netherlands te vinden, is de versstraat genaamd Fresh! Hier zijn uitsluitend winkels met voedsel en versproducten die op aantrekkelijke wijze worden gepresenteerd en waar consumenten gericht hun dagelijkse boodschappen kunnen doen in een unieke omgeving. Aanwezig zijn bijvoorbeeld de bakker Robért van heel Holland bakt, slager, groenteboer, kipspeciaalzaak, toko’s met Indonesische specialiteiten en viswinkel. Een plein met paviljoens waar smaakvolle kleine gerechten kunnen worden aangeschaft en genuttigd vormt het midden van de Fresh. Het is een plek waar mensen naast hun dagelijkse boodschappen ook ontspanning en vermaak vinden. Zo zijn er uiteenlopende evenementen te bezoeken, zoals kooklessen, proeverijen en demonstraties.

Zo zal er ook een Dining Experience komen met een groot aantal restaurants waar bezoekers kunnen kiezen uit een ruime keuze aan gerechten vanuit alle windstreken.

Om aan de parkeerbehoefte te voorzien wordt de bestaande parkeergarage aan de Liguster aangepast aan de huidige maatstaven en worden er 2 hypermoderne parkeergarages aan het plan toegevoegd. Verder wordt een Kinepolis bioscoop toegevoegd met tien zalen voorzien van hypermoderne beeld- en geluidssystemen, ruim 2.200 comfortabele stoelen met extra beenruimte en een lounge met gezellige sfeer. Om dit mogelijk te maken, zijn de bestaande kantoren gesloopt en zal de bestaande bebouwing volledig worden gerenoveerd en dezelfde look en feel krijgen als de nieuwbouw. Jaarlijks trekt dit winkelcentrum 8 miljoen bezoekers maar na de verbouwing verwachten wij 12 tot 14 miljoen bezoekers te ontvangen.

De duurzaamheidsambities voor de herontwikkeling van Leidsenhage liggen hoog. Unibail-Rodamco-Westfield heeft voor de ontwerpfase van The Mall of the Netherlands, het toonaangevende duurzaamheidscertificaat BREAAM behaald.

Rol Techniplan en duurzaamheid

Techniplan Adviseurs is ingeschakeld voor de advisering en het ontwerp van alle technische installaties, inclusief alle transportinstallaties. Daarnaast zijn wij ingeschakeld voor duurzaamheidsadvies BREEAM nieuwbouw en In-Use. Het project gaat gefaseerd uitgevoerd worden.

Een bijzonder detail van dit project is dat Mall of the Netherlands voorzien zal worden van koeling door middel van aquathermie. Techniplan zorgt voor dit project samen met drinkwaterbedrijf Dunea voor een oplossing waarmee voorgezuiverd rivierwater voor deze koeling zal zorgen. Hiermee wordt een van Europa’s grootste projecten op het gebied van aquathermie gerealiseerd. De hier aanwezige winkels worden aangesloten op een duurzame energievoorziening op basis van bodemenergie. Hiermee wordt door middel van WKO (warmte- en koudeopslag) de benodigde warmte en koude verzorgd. Tussen deze twee energievormen is er echter soms geen goede balans. In een jaar kan er bijvoorbeeld meer koeling nodig zijn dan verwarming. Het water in de langslopende leidingen van Dunea is ’s winters koud genoeg om de het grondwater van het WKO-systeem af te koelen en zo het opslagsysteem te balanceren.

Media en Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever:  Unibail–Rodamco-Westfield
Architect:  MVSA
Directievoering realisatie: Diepenhorst De Vos en Partners
Constructeur: Van Rossum Rotterdam
Brandveiligheidsadviseur: Peutz
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs
BREEAM Expert: Techniplan Adviseurs

Website

https://leidsenhagevernieuwt.nl/
https://www.mallofthenetherlands.com/nl/