TU Delft: MEGA 2022

Most Integrated Design Award uitgereikt aan studenten TU Delft tijdens MEGA 2022

Het was een spannende finale; de strijd om de ‘most integrated design award’ van MEGA 2022. Van de 9 deelnemende TU Delft studentteams kwam uiteindelijk team 8 als winnaar uit de bus met hun slimme en effectieve ontwerp voor een mega high rise gebouw. Na maanden aan hun ontwerp te hebben gewerkt, presenteerden de teams hun eindontwerp aan de jury, bestaande uit docenten van de TU Delft en professionals uit het veld. De jury keek hierbij vooral of in het ontwerp alle disciplines aandacht krijgen en integreren tot één geheel, met andere woorden of het ontwerp architectonisch, constructief, installatietechnisch en financieel goed in elkaar zit, er aandacht is geweest voor duurzaamheid en het daadwerkelijk gerealiseerd zou kunnen worden. Team 8 is daarin met hun ontwerp het best geslaagd.

De opgave voor 2022

De locatie van MEGA 2022 dit jaar was een bijzondere. In tegenstelling tot vorige jaren waar er werd gekozen voor een binnenstedelijke locatie, is er dit jaar gekozen voor de Slufter op het zuidwestelijke deel van de Maasvlakte. De Slufter is een depot van 250 hectare voor verontreinigd baggerspecie tussen de Noord Zee en de Rotterdamse haven. In dit landschap met aan de ene kant de natuur en aan de andere kant de Rotterdamse haven, komt een multifunctioneel gebouw van 145.000 m2. Het integrale ontwerp moet de volgende functies bevatten: algenlab (25.000 m2), een distributiecentrum (25.000 m2), een datacenter (25.000 m2), hotel en restaurant (20.000 m2), woningen (20.000 m2), kantoren (20.000 m2) en algemene diensten (10.000 m2).

De winnaars

Na 2 jaar online presentaties was het goed om elkaar weer fysiek te treffen op de faculteit Bouwkunde. Elk team kreeg 30 minuten de tijd voor hun presentatie waarna er ruimte was voor vragen en kritische feed back van zowel de begeleidende professoren van MEGA2022 als diverse specialisten uit het vak. Nieuw dit jaar waren de creatieve, korte pitches die de teams hadden opgenomen om zo de jury nog eens extra te overtuigen.

“Het was weer super leuk om het enthousiasme te zien waarmee de studenten met de ontwerpopgave aan de slag zijn gegaan”, aldus collega en jurylid Marco Breman die samen met Rico Theunissen de discipline installatietechniek heeft begeleid tijdens MEGA 2022. Hoewel meerdere teams zeer interessante ontwerpen en originele oplossingen hadden, was er één groep die er op het gebied van integraal ontwerpen uitsprong. “Team 8 heeft wat ons betreft gewonnen, omdat zij geen een discipline onderbelicht hebben gelaten. Zij zijn er o.a. in geslaagd een ontwerp te maken waarbij goed nagedacht over energiestromen, realistische integratie van de installaties en de positionering van de verschillende gebruikersfuncties. Een ander pluspunt dat opviel, was dat het ontwerp toekomstbestendig is, dat wil zeggen functies kunnen flexibel worden aangepast”, aldus Rico Theunissen.

De winnaars hebben een verassingsweekend Rotterdam gewonnen. Techniplan Adviseurs sponsort dit project al jaren met de prijs ‘most integrated design’ om de ontwerpers van morgen kennis te laten maken met een integraal ontwerpproces en te stimuleren om buiten de gebaande paden te treden bij het vinden van integrale en duurzame ontwerpoplossingen. Naast de ‘most integrated design award’ is er ook een prijs uitgereikt voor ‘most innovative design’, ‘most innovative fire safety’ en ‘most innovative Computational design process’. Langs deze weg willen wij alle teams bedanken voor hun inzet en team 8 feliciteren met de winst.

Winnende team: Sander Velsink, Gabriella Consoli, Hanco Bor, Yara Ibrahim, Nathanael Tzoutzides, Juan Gómez, Geert Vos, Sagar Oke, Naeem Kantawala