Opening vernieuwde Lely campus Maassluis

Overtreffende trap van duurzaamheid… Ook de vernieuwde Lely Campus ontvangt BREEAM Outstanding certificaat.

In aanwezigheid van onder meer Minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) heeft op 30 juni Zijne Majesteit Koning Willem Alexander de vernieuwde Lely Campus in Maassluis geopend. Met de nieuwe aanbouw (ca. 35.767 m2 BVO) heeft Lely haar werkoppervlak van kantoor en fabriek verdubbeld. Duurzaamheid en circulariteit speelden hierbij een belangrijke rol. Lely ontving afgelopen week het BREEAM Outstanding oplevercertificaat voor de nieuwe Campus. Dit was niet voor het eerst; In 2014 behaalde zij al als eerste in Nederland het BREEAM Outstanding-certificaat voor de nieuwbouw van hun kantoor / productiehal. Om voor het nieuwe gedeelte wederom Outstanding te behalen, moest er een stapje harder worden gelopen, aangezien de BREEAM-eisen voor Outstanding in de loop van de jaren zijn aangepast. Met hetzelfde ontwerpteam als tien jaar eerder, zijn wij met deze uitdaging aan de slag gegaan. Techniplan Adviseurs ontwierp hierbij het hele installatie-ontwerp, verrichte diverse haalbaarheidsstudies en begeleidde het BREEAM-traject als Expert.

Verdubbeling van de Campus

Sinds de oprichting in 1948 is Lely uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in geautomatiseerde systemen in de stal voor melkveehouders. In al die jaren zijn zij blijven groeien. Zo is in 2014 de Lely Campus geopend, waar hun hoofdkantoor en productiehal is gevestigd. Om met de groei mee te kunnen blijven gaan, zijn de oude productiehallen gesloopt en is op die locatie in 2019 gestart met de ontwikkeling van fase 2 van de Lely Campus. Met deze fase is een verdubbeling van de huidige faciliteit gerealiseerd, met drie vleugels kantoorruimte en een productiehal van totaal 35.767 m² BVO.

Duurzaamheid

Vanuit de LEAN-gedachte heeft het ontwerpteam gezocht naar slimme en eenvoudige oplossingen. Belangrijke uitgangspunten in het ontwerpproces waren ‘gezondheid’, ‘milieu’ en de keuze van ‘duurzame materialen’. Bovenal moet het een fijne plek zijn om te werken, waar collega’s ontmoeten centraal staat. Daarvoor zijn allerlei voorzieningen gecreëerd zoals een grote variatie aan vergaderruimtes, individuele werkplekken, maar ook een gezond catering concept en een gym van 250m2. Via een Be-grid systeem, kunnen medewerkers met hun smart phone allerlei zaken op hun werkplek zelf regelen zoals luchthoeveelheid, temperatuur, gordijnen open/dicht.

Net als het bestaande kantoor kent de uitbreiding een volglazen gevel die uitgevoerd is met automatische zonweringen. Het installatieconcept met state-of-the-art klimaatplafonds garandeert in alle bedrijfsruimten een optimaal binnenklimaat in zowel de zomer als de winter. Voor de energievoorziening is gekozen voor een nieuwe warmte-/koude-opwekking (WKO) met een warmtepomp en 6.000 m2 zonnepanelen. De WKO is aan een systeem voor asfaltverwarming gekoppeld. Op deze manier kan het parkeerdek ’s winters vorstvrij gehouden worden en wordt tegelijkertijd extra koude geladen voor de zomer. Extra aandacht is er besteed aan de keuze voor duurzame materialen. Bij BREEAM speelt daarnaast local source een belangrijke rol. Oftewel: zorg ervoor dat bouwmaterialen niet van te ver weg worden gehaald. In de keuze voor de uitvoerende partijen heeft dat zeker een rol gespeeld. “Wij zijn bijzonder trots dat wij ook aan deze fase van de Lely Campus een bijdrage hebben mogen leveren. De Lely Campus behoort bij de top meest duurzame gebouwen van Europa”, aldus Rik van Coolwijk die namens Techniplan Adviseurs het BREEAM traject begeleidde.

 

Projectgegevens

Opdrachtgever: Lely Groep

Projectmanagement: Vastgoedprofs

Adviseur Buitenruimte: Gebiedsmanagers

Architect: Converse Architects

Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs

Adviseurs bouwfysica en brandveiligheid: DGMR

Adviseur installaties, duurzaamheid, BREEAM: Techniplan Adviseurs

Aannemer: Dura Vermeer

Bouad: Opzichter in de realisatie

Installateur: Kropman Installatietechniek

Projectperiode: 2019-2022

Omvang totaal: Bruto vloeroppervlak: 35.767 m²

  • Kantoorfunctie           – Volledig gebouw: 11.682 m²
  • Industriefunctie         – Volledig gebouw: 22.381 m²
  • Bijeenkomstfunctie    – Volledig gebouw:   1.704 m²