Aanscherping energie labels kantoorpanden vanaf 2023

Mag uw kantoorpand in 2023 nog als kantoor gebruikt worden?

Nagenoeg elk kantoorgebouw dient vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C te hebben. Kantoren die geen label hebben of slechter scoren (energielabel D t/m G), mogen niet meer worden gebruikt. Als eigenaar van een kantoorpand is het daarom belangrijk om te weten of u aan deze norm voldoet. En zo niet, wat u tussen nu en 2023 kunt doen om de kantoorfunctie van uw gebouw niet te verliezen.

Met de GIS-viewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u een eerste check doen wat het energielabel van uw gebouw is en of u ook daadwerkelijk label C-plichtig bent. Heeft u nog geen label, dan kan Techniplan u helpen bij de inschatting hoe energiezuinig uw gebouw is en een labelberekening maken, registreren en afmelden.

CO2-arm en label A
De rijksoverheid streeft in 2050 naar een CO2-arme gebouwde omgeving. De verwachting is dan ook dat de eis in 2030 verder aangescherpt wordt naar de verplichting tot een label A. Sorteer hier alvast op voor bij het vervangen van bouwkundige- en installatietechnische onderdelen. Laat een EPA maatwerkadvies opstellen met verbetervoorstellen op basis van het meerjarenonderhoudsplan.  Techniplan helpt u hier graag bij. Zie onderstaand alvast enkele algemene duurzaamheidsmaatregelen die u kunt treffen.

Duurzaamheidsmaatregelen
Enkelglas vervangen voor goed isolerend dubbel of triple glas.

  • Koelmachines: Einde levensduur of koudemiddel dat niet langer mag worden toegepast? Vervang hem voor een warmtepomp zodat hij in het tussenseizoen bij kan dragen aan de verwarming van het gebouw.
  • Ketels: Einde levensduur? Vervangen voor warmtepomp, WKO of HR-ketel.
  • Verlichting: Einde levensduur? Dan nieuwe lampen of armaturen (LED), daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie toevoegen.
  • Luchtbehandelingskasten: Integreren van warmteterugwinning, verwijderen van bevochtigingssectie.
  • PV-panelen toepassen op het beschikbare dakoppervlak.

Outsourcing en Subsidies
Door bij het realiseren van de energievoorziening gebruik te maken van outsourcing is het mogelijk om kosteloos het energielabel te verbeteren.

Tot slot nog een tip: Maak zoveel mogelijk gebruik van subsidies, zoals EIA voor losse maatregelen bij renovaties, SDE++ voor opwekking van duurzame energie of de MIA/Vamil regeling. Het gebruik van subsidies kan u veel geld schelen. Kijk hier voor meer informatie over alle beschikbare subsidies.

Meer informatie of advies nodig?
Neem contact op met Jelle de Graaf (010-4562311).