Project
image image image image image image
Opdrachtgever:TCN Property Projects / Provastgoed Nederland bv
Architect:Macanoo Architecten
Periode:2002 - 2008
Categorie:Bijeenkomst Parkeren
Type project:Nieuwbouw Renovatie

Algemene projectinfo

Het World Forum Convention Center in Den Haag biedt een podium aan internationale congressen en nationale evenementen. In 2002 is Mecanoo Architecten gevraagd een studie te doen naar de ruimtelijke mogelijkheden van dit door J.J.P. Oud in 1960 ontworpen gebouw waarbij uitgangspunt was dat het gebouw moest worden herontwikkeld tot een eigentijds, modern congrescentrum, waarin onder meer conferenties van de Verenigde Naties kunnen worden gehouden. De gefaseerde herontwikkeling van het congrescentrum bevat 65.000 m² BVO met multifunctionele congreszaal (1.600 stoelen), nieuwe hoofdentree, uitbreiding hotel met 200 kamers, 10.000 m² kantoren, 2.000 m² fitnessruimte en een ondergrondse parkeergarage (590 pl.).

Rol Techniplan Adviseurs

Ontwerp & Calculatie

De advieswerkzaamheden hebben betrekking op alle gebouwinstallaties die zich in, of in de directe omgeving van het te verbouwen gebied bevinden en die voor de nieuwe situatie moesten worden verplaatst dan wel aangepast. Onderdeel hiervan is de advisering van alle gebouwinstallaties voor de nieuwbouw van de parkeergarage en de renovatie van naastgelegen parkeergarage. Onder het Forum is een drielaagse parkeergarage gerealiseerd met 590 parkeerplaatsen.

Daarnaast is het bureau intensief betrokken geweest bij de sloop van de gehele noordvleugel, de inrichting van nieuwe facilitaire zone in de aanhechting met de nieuwe parkeergarage en de opzet en coördinatie voor de warmte- en koudelevering van het congresgebouw en de naastgelegen nieuwbouw-ontwikkeling van Europol.

De herontwikkeling van het congrescentrum is gefaseerd uitgevoerd. Als eerste fase in de herontwikkeling is de Statenhal gesloopt. Het binnengebied tussen de Statenhal en het congresgebouw is omgevormd van expeditiegebied tot een hoogwaardig verblijfsgebied, ofwel het Forum. Hier krijgen het WF en Europol hun entree. Het WF krijgt hiermee twee entrees. Een multifunctionele congreszaal ligt als een bolvormig, glazen volume op de plaats van de huidige hoofdentree. De verlichting in de gevel maakt het gebouw zowel overdag als ’s nachts tot een blikvanger.

In verband met een strategische herpositionering van het WFCC zijn de uitbreidingsplannen met betrekking tot extra kantoorruimten en een nieuwe congreszaal vertraagd.

Overige bijzonderheden van de advisering van dit project:
• Aansluiting & inrichting van de beveiligde ondergrondse entreefuncties van Europol.
• Aansluiting op en herinrichting van ondergrondse congres- en facilitaire functies van WFCC.
• Volledig mechanisch geventileerde parkeergarage.
• Hele expeditie- en backstagegedeelte van de toneeltoren en de Prins Willem Alexanderzaal.

Montage-inspectie & Uitvoering (Realisatie & Exploitatie)

Techniplan Adviseurs is ingeschakeld voor reguliere uitvoeringsbegeleiding en montage-inspectie voor de installaties voor de gehele nieuwbouw van de parkeergarage.

Bijzonder aan de uitvoering van de parkeergarage was de aanhechting van de gehele nieuwe garage aan de bestaande monumentale Toren van Oud en het Wold Forum Convention Center. Onder de bestaande Toren van Oud bevond zich tevens een energiecentrale van Eneco met bijbehorende infrastructuur alsmede een bijzonder zware constructieve voet die dwars door de nieuwe expeditie en parkeertoegang liep. Tijdens de werkzaamheden voor zowel ontwerp als uitvoeringsbegeleiding  is zeer veel aandacht besteed aan het vinden van inventieve oplossingen voor het in bedrijf houden van de energiecentrale en het omzeilen van de zware constructieve voorzieningen.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: TCN Property Projects / Provastgoed Nederland bv
Architect: Mecanoo Architecten
Constructeur: DHV
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs bv
Installateur W-installaties: Imtech
Installateur E-installaties: Croon
Aannemer: J.P. van Eesteren

Website: http://www.worldforum.nl/