Project
image image image image image
Opdrachtgever:Gemeente Leiden
Architect:VVKH Architecten
Periode:2001 - 2005
Categorie:Wonen
Type project:Nieuwbouw

Algemene projectinfo

Het project bestaat uit circa 145 appartementen in drie woontorens van circa 45 meter hoog, met één doorlopende ondergelegen parkeergarage. Het project is onderdeel van de nieuwe wijk Roomburg bestaande uit diverse soorten woningen en woongebouwen, in totaal circa 1000 wooneenheden.

Kenmerkend voor het gehele plangebied is de keuze voor Duurzaam Bouwen (DuBo). Hierbij is per deelwijk een thema gekozen om tot het bepaalde DuBo niveau te komen, in dit geval is het gekozen thema energie (verder onder andere ook ecologie, historie en landschap).

Rol Techniplan Adviseurs

Opdracht voor het complete ontwerptraject en de begeleiding van de uitvoering inclusief de oplevering

Duurzaamheid & Innovatie (E&M)

Voor dit project is een hoge duurzaamheidsambitie geformuleerd volgens de DCBA-methodiek, tevens is het project ontworpen volgens de DuBo‑methodiek, en ook als zodanig aangemeld bij het DuBo-register.

Ontwerp & Calculatie

Woningen, algemene ruimten en parkeergarage, alle disciplines inclusief liften, gevelonderhoudsinstallatie, parkeergarageventilatie en toegangscontrolesysteem.

Duurzaamheid

Techniplan Adviseurs heeft aan het begin van het ontwerptraject een WKO-studie uitgevoerd, echter, door de politiek werd besloten om toch de stadsverwarming als warmtebron aan te houden.

Specifieke maatregelen zijn toiletten met een zeer kleine waterspoeling inclusief de centrale maatregelen (‘boosters’) om toch voor voldoende doorspoeling van het collectieve vuilwater­afvoersysteem te zorgen, aanwezigheidsdetectie voor de verlichting in diverse ruimten, voorbereide heetwateraansluiting voor een zogenaamde hotfill wasmachine, en op de daken van de woontorens een PV‑systeem (zonnecellen) dat door het lokale nutsbedrijf is geïnvesteerd en wordt geëxploiteerd.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Gemeente Leiden
Architect: VVKH Architecten
Bouwmanagement: Gemeente Leiden
Constructeur: ABT bv
Adviseur installaties:  Techniplan Adviseurs bv
Installateur: Spindler (W/S) en Technicon (E)
Aannemer: Van der Vorm Bouw