Project
image image image
Opdrachtgever:RET
Architect:Het Facilitair Bureau
Periode:2014 - 2016
Categorie:Gebied
Type project:Renovatie
Overigen:BIM

Algemene projectinfo

Het project omvat de revitalisatie van de oostelijke entree van metrostation Capelle aan den IJssel centrum. De renovatie vindt plaats vanuit de visie van de RET om de reiziger die onderweg is een aangenamere reis aan te bieden.

Door het wijzigen van de ontsluiting van het station en de herinrichting van het maaiveld, wordt de toegankelijkheid verbeterd. De entree wordt uitnodigend en duidelijk herkenbaar voor de omgeving.

Door het creëren van een stationshal wordt het mogelijk de toegangsvoorzieningen van het perron naar het maaiveld te verplaatsen. Met de verplaatsing van de liften naar de stationshal verbetert de toegankelijkheid naar het perron en wordt het gevoel van veiligheid voor de reiziger vergroot.

De technische ruimten worden verplaatst naar een nieuwe locatie achter de stationshal. In de vrijgekomen locatie van de huidige techniekruimten wordt een fietsenstalling gerealiseerd.

Het station omvat een begane grond en perronverdieping en zal onder meer de volgende ruimten herbergen:

  • een centrale entreehal;
  • fietsenstalling met portiersloge (casco oplevering);
  • perron;
  • verticale en horizontale verkeersruimten;
  • ruimten voor techniek.

Tijdens de renovatie zal het metrostation in gebruik blijven.

Het ontwerp wordt uitgewerkt in BIM/Revit op LOD 300 niveau.

Rol Techniplan Adviseurs

Ontwerp & Calculatie

Onze advieswerkzaamheden hebben betrekking op het ontwikkelen en ontwerpen van de gebouwgebonden installaties, te weten: klimaat­installaties, elektrotechnische installaties en sanitaire installaties.

Hiervoor zijn een voorlopig- en definitief ontwerp opgesteld.

Aandachtspunten in het ontwerp zijn het in gebruik houden van het station tijdens de renovatie, de verplaatsing van nutstracés in het terrein, de inrichting van de techniekruimten en de voorbereiding van voorzieningen voor de verschillende ov-installaties.

Op basis van het definitief ontwerp zal er in samenwerking met de RET een bestek worden opgesteld waarbij Techniplan advies geeft.

Het ontwerp is in samenwerking met architect en constructeur uitgewerkt in BIM/Revit op LOD 300 niveau. Alle benodigde tekeningen zijn uit het model gegenereerd.

Realisatie & Montage-inspectie

Het project is momenteel nog niet in uitvoering.

 

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: RET te Rotterdam
Architect: Het Facilitair Bureau te Rotterdam
Constructeur: IMD Raadgevende Ingenieurs te Rotterdam
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs te Rotterdam