Project
image image image image image
Opdrachtgever:Rabobank Westland
Architect:Architectenbureau Böhtlingk
Periode:2003 - 2009
Categorie:Kantoor
Type project:Nieuwbouw

Algemene projectinfo

Het Rabobank gebouw in De Lier (7.600 m2) heeft een kantoorfunctie, een atrium, commerciële ruimten en een verdiepte autostalling. Het is een zeer duurzaam en onderhoudsarm gebouw dat zo’n 35% minder energie verbruikt dan een vergelijkbaar kantoor uit 2008 (zie ook kopje duurzaamheid). Dit is te danken aan een aantal opvallende innovaties, die het resultaat zijn van een verregaande verwevenheid van techniek, constructie en architectuur. Het project heeft op 22 april 2009 de “Gouden Kikker” gewonnen (prijs voor meest innovatieve idee / project op het gebied van duurzaam bouwen) en is tweede geworden bij de Building Business Golden Green Awards in 2009.

De grondvorm van het nieuwe regionale hoofdkantoor van de Rabobank Westland is een ovaal. Deze vorm benadrukt de coöperatieve gedachte. Het gebouw heeft door de glazen gevel, met drielaags glas, een open karakter, maar is tegelijkertijd centraal gericht omdat je door een atrium in het hart van het gebouw het hele gebouw overziet. Dit geeft het gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel. Alle kantoorruimtes en andere functies zijn over drie verdiepingen gegroepeerd rond het ovale atrium. Het interieur en het exterieur is als één geheel ontworpen. Het interieur van het atrium is voorzien van een drietal verrijdbare bespreekruimtes.

Parallel aan de nieuwbouw heeft Rabobank Westland het project “Nieuwe Manier van Werken” laten lopen. Elementen in de nieuwe manier van werken zijn niet-persoonsgebonden werkplekken, activiteitgerichte werkomgeving en intensivering van telewerken.

Rol Techniplan Adviseurs

Ontwerp & Calculatie

Techniplan Adviseurs is ingeschakeld voor de advisering van het complete installatiepakket, inclusief inrichting en duurzame energievriendelijke, bouwkundige en installatietoepassingen. Het gebouw is uitgewerkt volgens OSDIT, een nieuw principe dat staat voor Omgeving, Schil, Drager, Inbouw en Techniek. De integratie van deze onderdelen van een gebouw is uniek en overstijgt de gebruikelijke afstemming die altijd bij het ontwerpen van een gebouw plaatsvindt. Technische installaties hoeven fysiek en energetisch minder omvangrijk te zijn en kunnen zich vooral richten op het gewenste comfort en het gebruik van duurzame omgevingsenergie.

Door de keuze voor het gebouw is een gehele integratie van techniek tot stand gekomen. Geheel onzichtbaar zijn de basis installaties opgenomen in het gebouw, waarbij een werkomgeving is gecreëerd met hoge ruimten zonder systeem plafonds. Tijdens de ontwerpfase is de samenwerking tussen architect en technisch adviseur de basis geweest voor het uiteindelijke gerealiseerde resultaat.

Realisatie & Exploitatie

Tijdens de realisatiefase heeft de nadruk gelegen op de uitwerking van alle voorgaande ontwerpen in de praktijk. Techniplan Adviseurs heeft hier een nadrukkelijke rol gespeeld ter bewaking van de kwaliteit van de installaties, met name omdat de installaties vrijwel volledig uit het zicht zijn gerealiseerd en niet meer te bereiken zijn. De samenwerking met weer de architect en de aannemer met de installatiebedrijven heeft geleid tot het uiteindelijke resultaat waar de gebruiker meer dan trots op is.

Duurzaamheid

Het Rabobank gebouw verbruikt 35% minder energie dan een vergelijkbaar kantoor van deze tijd. Het gebouw heeft geen gasaansluiting, maar ook de elektrische aansluiting is kleiner dan gebruikelijk. Dit is te danken aan een aantal opvallende innovaties die te danken zijn aan een vergaande verwevenheid van techniek, constructie en architectuur. Het kantoor heeft officieel A+ Energielabel en Greencalc+ C- en bevat de volgende duurzame toepassingen:

  • Voor de verwarming en koeling wordt gebruikgemaakt van een warmtepomp en warmte-/koudeopslag in de bodem gecombineerd met dubbel uitgevoerde betonkernactivering (zowel in de onder- als in de bovenkant van de vloer zijn leidingen voor zowel koud als warm water ingestort).
  • Daglichttoetreding is leidend geweest in het gevelontwerp. Zowel via de buitengevel, zowel direct als indirect gerealiseerd, als via het atrium valt licht in de 6 meter diepe kantoren. Hierdoor is er minder kunstverlichting (Een reductie van 40% naar 25% van de totale energiebehoefte) én koeling nodig.
  • Het gebouw kent een speciaal ontwikkelde zonneluifel zowel die binnen als buiten het gebouw zit. De luifel houdt in de zomer directe straling van de zon tegen, maar laat diffuus daglicht door. In de winter, als er juist behoefte is aan warmte, houdt de lichtplank de laagstaande zon niet tegen en verwarmt de zoninstraling de kantoren. Een bijzonder detail is dat de breedte van de luifel afhankelijk is van de oriëntatie ten opzichte van de zonnestand.
  • Het warmteverlies van de bijna volglazen gevel wordt beperkt door drievoudige HR beglazing Deze is voorzien van een zelfreinigende coating waardoor op gevelreiniging jaarlijks 70% aan kosten kan worden bespaard.
  • Een holle staalconstructievloer biedt ruimte voor het wegwerken van alle installaties waardoor een verlaagd plafond achterwege is gebleven. De gewonnen vrije hoogte van 60 cm zorgt ervoor dat daglicht dieper in de kantoren door dringt en geeft een speciaal en behaaglijk ruimte gevoel voor de gebruikers.
  • Frisse ventilatielucht wordt via roosters in de vloer ingeblazen en verdringt de verbruikte lucht naar het atrium, waar deze wordt afgezogen. Uit deze lucht wordt eerst de aanwezige warmte gewonnen (warmteterugwinning).

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Rabobank Westland
Architect: Architectenbureau Böhtlingk
Bouwmanagement: Terrena Bouwdirectie
Adviseur bouwfysica: DGMR
Constructeur: Goudstikker De Vries
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs bv
Installateur: Van Dorp Installatiebedrijven

 

Websites:

http://www.buildingbusiness.com/awards/ingezonden/

http://www.degoudenkikker.org/