Project
image image image image image image image
Opdrachtgever:Multi Vastgoed bv
Architect:William McDonough + Partners
Periode:1997 - 2000
Type project:Nieuwbouw

Algemene projectinfo

De Nike Campus in Hilversum is een zeer duurzaam complex dat uit vijf gebouwen bestaat (totaal 35.000 m2) met ondergrondse parkeerfaciliteiten voor 300 auto’s. Nike wilde een mens en milieuvriendelijk gebouw en heeft om dit te bereiken het bekende Amerikaanse ‘Cradle-to-Cradle’ architectenbureau William McDonough + Partners ingeschakeld voor het ontwerp. Het Nike-complex is het eerste project in Nederland dat volgens deze C2C methodiek is ontworpen.

Het project is als een zogenaamde campus opgezet, bestaande uit vier kantoorgebouwen van vier verdiepingen en een vijfde gebouw met alle centrale voorzieningen. Dit centrale gebouw, ‘Commons Building’, bevat de receptie en centrale ontvangsthal, vergaderzalen, een bedrijfsrestaurant, uitgebreide indoor-sportfaciliteiten, magazijnen en logistiek, de centrale serverfaciliteiten en een winkel. De loopbrug voor het gebouw langs is onderdeel van het parcours van de voormalige drafrenbaan. Belangrijk kenmerk van het complex is dat het landschap in de gebouwen overgaat. De meer dan twaalf meter hoge transparante atria geven de indruk alsof je buiten bent. De gebouwen oriënteren zich op het middenterrein, dat ontworpen is als een groen ‘plein’, bedoeld als ontmoetingsplaats voor de werknemers van Nike. Verschillende duurzaambouwenprincipes zijn toegepast. Relatief grote ramen van het kantoor zorgen voor zoveel mogelijk daglicht in het gebouw. Daarnaast is gebruikgemaakt van opslag van warmte en koude in de bodem, is FSC-gekeurd hardhout toegepast en kreeg het centrale gebouw een vegetatiedak.

Voor het spoelen van de toiletten zijn alle gebouwen voorzien van grijswatercircuit, in omvang het grootste van Europa.

Het centrale gebouw is zo ontworpen dat het tot individueel te verhuren kantoren omgebouwd zou kunnen worden of zelfs tot appartementen. De vijver op de parkeergarage dient in de winter als ijsbaan. De sporthal heeft een vloer van bamboe. In de fitnessruimte ligt een vloer van hergebruikte gympies (reuse-a-shoe).

Rol Techniplan Adviseurs

Techniplan Adviseurs is ingeschakeld voor de advisering en uitvoeringsbegeleiding van het complete installatiepakket, inclusief huurdersinstallaties. Techniplan Adviseurs heeft daarnaast een studie verricht naar de haalbaarheid van een WKO-systeem met opslag in de bodem, het ontwerp ervan gemaakt en de uitvoering begeleid.

De WKO is centraal opgezet (warmtepomp, bronkoppeling en koude-invang in de kelder van het centrale gebouw), maar de afname van warmte en koude wordt per gebouw afzonderlijk geregeld en bemeterd.

In 2008 hebben wij opdracht gekregen voor de monitoring van de installaties, met als doel te rapporteren over de technische, energetische en financiële resultaten van het WKO‑systeem.

Duurzaamheid

Het Nike-project is het eerste duurzame project in Nederland dat is opgezet volgens de Cradle-to-Cradle methode. Wat betreft de installaties zijn de volgende duurzame toepassingen in dit project opgenomen:

  • Energiezuinig bodemopslagsysteem gecombineerd met warmtepomp. In verband met schaalvoordelen is hierbij gekozen voor een centraal collectief systeem met distributie naar de vijf gebouwen. Om de onderlinge invloed tussen de gebouwen te minimaliseren is per gebouw een naregeling (en bemetering) geprojecteerd die op basis van de flow en de retourtemperatuur de afname regelt.
  • EPC 30% lager dan toenmalige geldende norm.
  • Energiezuinige verlichting.
  • Het tot op dat moment grootste grijswatersysteem (opvang van hemelwater voor het doorspoelen van de toiletten) van Europa.
  • Hoge isolatiewaarde van de gevel, bijna het dubbele van het toenmalige Bouwbesluit.

Bij het ontwerp is uitgegaan van de checklist Duurzaam Bouwen. Mede hierdoor is het gebouw voorzien van een ecologisch en watervriendelijk materiaalgebruik. Met het oog op de gebruiker zijn hoge welzijn en comforteisen gesteld in het Programma van Eisen. De gebouwinstallaties zijn zeer energiezuinig en als eerste in Nederland voorzien van een duurzame energievoorziening met een collectieve elektrische warmtepomp voor meerdere, afzonderlijk te gebruiken gebouwen.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Multi Vastgoed bv
Architect: William McDonough + Partners
Uitwerkend Architect: B&D Architecten
Bouwmanagement: Stevens & Van Dijck
Adviseur bouwfysica: DGMR/DHV
Constructeur: Zonneveld
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs bv
Installateur: Roodenburg Installatiebedrijf
Aannemer: Heijmerink/Voormolen