Project
image image image image image image image image image image image image image
Opdrachtgever:Corio / ING Real Estate
Architect:Altoon & Partners / OeverZaaier architectuur en stedenbouw
Periode:2005 - 2019
Type project:Nieuwbouw Renovatie

Algemene projectinfo

Hoog Catharijne vormt de geografische spil tussen het oude centrum en het Centraal Station in Utrecht. Met meer dan 26 miljoen bezoekers per jaar is Hoog Catharijne het drukst bezochte winkelcentrum van Nederland. Sinds 2005 was Techniplan Adviseurs betrokken bij de renovatie en uitbreiding van Hoog Catharijne en transformatie naar Nieuw Hoog Catharijne.

Het programma bestond uit het volgende: retailruimten inclusief  stadskamers (atriums), bestaand circa 90.000 m2 en nieuw circa 35.000 m2. Een nieuwe ondergrondse parkeergarage met circa 1.300 parkeerplaatsen. Nieuw te realiseren appartementen, circa 175 stuks. Een nieuw te realiseren 4 sterren hotel met 200 kamers en diverse multifunctionele ruimten, zogenaamde stadskamers conform het concept favourite meeting place.

Bijzonder aan het project was dat er een complete integratie van het bestaande winkelcentrum in het nieuw te ontwikkelen deel plaatsvond, waarbij tijdens de bouwfase delen van het bestaande winkelcentrum en de verkeerswegen moesten doorfunctioneren.

Het gebouw kent diverse duurzame toepassingen en de parkeergarage is onderscheiden met de gouden editie van de European Standard Parking Award: de ESPA Gold Award. Deze award is de erkenning voor parkeergarages van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

 

Rol Techniplan Adviseurs

Duurzaamheid & Innovatie

Techniplan Adviseurs heeft een haalbaarheidsonderzoek naar duurzame vormen van energieopwekking uitgevoerd. Hierbij is onderzocht welke opwekkingstechniek het meest geschikt was voor de projectlocatie op basis van duurzaamheid en haalbaarheid. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek een collectieve warmte- en koudeopslag (WKO) in combinatie met warmtepompen voor het gehele complex de meest duurzame optie die mogelijk was op de projectlocatie alsmede de ontwikkeling van energiebesparende klimaat- en verlichtingssystemen.

Een verder belangrijk onderdeel van de advisering betrof de ontwikkeling van de toepassing van collectieve duurzame energieopwekking voor het gehele complex. Daarbij was gedurende het project tevens een BREEAM-ambitie ontstaan, waardoor het project tevens BREEAM is gecertificeerd.

Zo vinden er momenteel onder andere nog studies plaats naar toepassingsmogelijkheden voor PV-cellen, CO2 gestuurde ventilatie van de winkelunits en groene daken en geveldelen.

Techniplan Adviseurs verzorgde in het kader van de diverse omgevingsvergunningen tevens de nodige energieprestatieberekeningen voor Corio.

Ontwerp & Calculatie

Techniplan Adviseurs was ingeschakeld voor de advisering van alle technische installaties. Een belangrijk onderdeel van de technische installaties in Hoog Catharijne wordt gevormd door de installaties ten behoeve van een gecontroleerde en veilige logistieke afhandeling van bezoekers door middel van transportinstallaties (liften, roltrappen en –paden), toegangscontrole en beveiligingsinstallaties (gebouw, persoons- en brandbeveiliging), CCTV en bijbehorende besturingssystemen.

Het ontwerp is in Revit en BIM uitgewerkt tot op besteksniveau.

Realisatie / exploitatie

Techniplan Adviseurs was tevens ingeschakeld voor ondersteuning van de bouwdirectie en uitvoeringsbegeleiding van alle technische installaties.

Daarnaast heeft Techniplan Adviseurs Corio geadviseerd bij de transformatie van reguliere onderhoudscontracten naar duurzaam en prestatiegerichte onderhoudscontracten.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever winkelcentrum: Corio
Opdrachtgever woningen: ING
Vormgevend Architect: Altoon & Partners
Uitwerkend Architect: OeverZaaier Architectuur en stedenbouw
Adviseur bouwfysica: Peutz / DGMR
Constructeur: Van Rossum
Adviseur gebouw installaties: Techniplan Adviseurs
Adviseur KWO installaties: Techniplan Adviseurs
Installateur realisatie gebouw installaties: BAM techniek
Installateur realisatie KWO installaties: Wolter & Dros
Installateur exploitatie KWO installaties: Unica
Aannemer: BAM
Kostendeskundige: Basalt

Website: http://www.nieuwhc.nl/