Project
image
Opdrachtgever:RET
Architect:HTV Bouwtechniek
Periode:2015 - 2016
Categorie:Bijzonder
Type project:Renovatie

Algemene projectinfo

Het project, de metroremise van RET op de locatie ‘s-Gravenweg te Rotterdam, is gelegen aan de Nautalaan 2 te Rotterdam en bestaat globaal uit:

  • een kantoorgedeelte met een bruto vloeroppervlak van circa 3000 m² verdeeld over 2 bouwlagen;
  • een hal met magazijnen en werkplaatsen van circa 5000 m² bvo;
  • een terrein waarvan circa 1000 m² is voorzien van onder andere nieuwe verlichting en beveiliging.

De remise is gebouwd in 1978 en is heringedeeld, gerenoveerd en uitgebreid met een apart gebouw voor een wasstraat.

De buitengevel van de kantorenstrook is grotendeels gehandhaafd, maar inpandig is het pand (op de techniekvleugels na) volledig opnieuw ingericht. Het westelijk deel van de bestaande remisehal is verhoogd als gevolg van nieuwe metrotypen en een deel van de bestaande oosthal is heringericht als magazijn met diverse werkplaatsen. De drie bestaande doorlopende sporen in de hal zijn teruggebracht naar 2 nieuwe doodlopenden sporen. Aan de achterzijjde van de hal is een nieuwe expeditie ingang gerealiseerd. De bestaande kuilwielenbank is gehandhaafd.

Het terrein is opnieuw ingedeeld door de nodige wijzigingen van de sporen, stalling van voertuigen en diverse opslag van materiaal en containers. Zo zijn er twee nieuwe metro opstelplaatsen gerealiseerd voor de nieuwe entree van de hal en is een apart gebouw met wasstraat gerealiseerd naast de bestaande remise.

Tijdens de verbouwing is de werkplaats in gebruik gebleven door een fasering in bouwvolgorde tussen de oost- en westhal en kantoorstrook. Ook zijn de voedende installaties naar de naastgelegen centrale verkeersleiding tijdens de werkzaamheden in gebruik gebleven.

Rol Techniplan Adviseurs

Ontwerp & Calculatie

Onze advieswerkzaamheden hadden betrekking op het ontwikkelen en ontwerpen van de gebouwgebonden installaties, te weten: klimaatinstallaties, elektrotechnische installaties, sprinklerinstallaties en sanitaire installaties. Daarnaast zijn verschillende procesinstallaties ontworpen, zoals persluchtvoorzieningen en elektravoorzieningen voor het aansluiten van de sporen en werkplaatsen. Alle bestaande opwekkingsinstallaties zijn hergebruikt. Er is alleen voorzien in nieuwe luchtbehandelingskasten en een nieuwe koelmachine. Aandachtspunt was het verwarmen van de grote en relatief slecht geïsoleerde hallen. Hiervoor is gebruik gemaakt van nivolairs. In de kantoren zijn inductie-units toegepast voor verwarmen en koelen.

Realisatie & Exploitatie

Tijdens de realisatiefase heeft Techniplan controle van werktekeningen en berekening uitgevoerd en deelgenomen aan werkvergaderingen. Daarnaast zijn de revisiestukken beoordeeld.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: RET N.V.
Architect: HTV Bouwtechniek
Bouwmanagement: Van der Vlis Bouwconsult BV en Movaris B.V. (uitvoering)
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs bv
Installateur: ITN Installatietechniek
Aannemer: Groenendijk PGN Bouw