Project
image image image image image image image image image image image image
Opdrachtgever:Hogeschool van Amsterdam
Architect:Tilburg, Ibeling von Behr Architecten
Periode:2008 - 2011
Categorie:Onderwijs Parkeren

Algemene projectinfo

De Hogeschool van Amsterdam wil haar onderwijsactiviteiten concentreren rond de Wibautstraat. Het project heeft de naam Amstelcampus. Het Kohnstammhuis (Rijksmonument) en het Theo Thijssenhuis en het door deze twee gebouwen half omsloten Kohnstammhof (parkeergarage) vormt één van de centrale gebieden binnen deze Amstelcampus. Het Kohnstamm-ensemble bestaat dus uit twee bestaande gebouwen met een contrasterende architectonische signatuur en een nieuw ontworpen entreeplein en paviljoen met daaronder een parkeergarage (circa 145 parkeerplaatsen).

Het Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis hebben een ingrijpende renovatie en interne herstructurering ondergaan. Bij het Theo Thijssenhuis is naast een interne herstructurering ook de volledige gevel vernieuwd. Het beeld van het Kohnstammhuis, dat voorheen dienst deed als Centraal belastingkantoor, is aan de buitenzijde nauwelijks veranderd. Aan de binnenzijde daarentegen is het volledig gestript met uitzondering van de monumentale ruimten op de begane grond en de 9e verdieping .

Locatie Kohnstammhof met het Kohnstammhuis (Rijksmonument van 23.000 m2) telt 13 bouwlagen waaronder een fietsenkelder en parkeerlaag op kelderniveau en techniekruimten op het bovenste niveau. Het Theo Thijssenhuis (9.000 m2) omvat 8 bouwlagen waaronder techniekruimten op kelderniveau. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden.

Rol Techniplan Adviseurs

Duurzaamheid & Innovatie (E&M)

Gedurende de realisatie is door Techniplan Adviseurs in opdracht van bureau Nieuwbouw Hogeschool van Amsterdam een EPA studie uitgevoerd wat heeft geresulteerd in een gunstige labelscore B. (renovatie project)

Ontwerp & Calculatie

Het gebouw is bij aanvang van de realisatiefase uitgeroepen tot nieuw monument. Voor de thermische energieopwekking is een centrale WKO installatie ontworpen met energieopslag in de bodem. Beide gebouwen zijn voorzien van een warmtepomp. Centraal is voor het piekvermogen een gasgestookte CV ketel opgesteld. Voor de ventilatievoorziening is een luchtbehandelingsysteem toegepast met warmteterugwinning. Op ruimteniveau is het ventilatiedebiet eenvoudig aan te passen van kantoorfunctie minimaal debiet op basis van tweevoudig ventilatievoud naar maximaal debiet voor onderwijsfunctie (frisse scholen klasse C). De temperatuurregeling in de ruimte geschiedt door  naregeling met gebruikmaking van inductieunits i.c.m nakoeling en/of naverwarming.

Door de opdrachtgever is aan Techniplan gevraagd om het door derden opgestelde concept ontwerp te beoordelen op haalbaarheid, functionaliteit en duurzaamheid en waar mogelijk te komen met optimalisatievoorstellen (second opinion). De aanbevelingen en opmerkingen zijn overgenomen in het definitieve aanbestedingsdocument.

Voor de parkeergarage Kohnstammhof inclusief opbouw is in opdracht van bureau Nieuwbouw door Techniplan een nieuw ontwerp gemaakt voor de technische installaties.

Montage-inspectie & Uitvoering (Realisatie & Exploitatie)

Techniplan Adviseurs is ingeschakeld voor de advisering en uitvoeringsbegeleiding van alle technische installaties.

Na realisatie van de renovatie van het Kohnstammhuis en het Theo Thijssenhuis is voor beide gebouwen het energielabel berekend. Bij renovatiegebouwen is een C-label een gemiddeld niveau voor kantoren waarbij de energieprestatie als goed wordt gezien. Beide gebouwen hebben een energielabel B wat vergeleken met het aanbod van bestaande gebouwen in de markt bovengemiddeld goed is en bijna op nieuwbouw niveau zit.

Duurzaamheid

Het project is ingezet met een hoge duurzaamheidsambitie. Hierdoor is buiten de ontwerpeis voor flexibiliteit het project ontworpen en uitgevoerd met duurzame koude & warmteopwekking met opslag in de bodem, lage temperatuur voor verwarming en hoge temperatuur voor koeling, warmteterugwinning uit ventilatielucht, aanwezigheidsdetectie voor schakeling van de verlichting en gedeeltelijk is LED-verlichting toegepast.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Hogeschool van Amsterdam
Architect: Tilburgs van Ibeling
Adviseur bouwfysica: Peutz
Constructeur: van Rossum
Adviseur installaties:Techniplan Adviseurs bv
Installateur: Imtech building projects
Aannemer: Ballast Nedam

 

Website: http://www.amstelcampus.com/