Project
image image
Opdrachtgever:Staedion
Architect:n.v.t.
Periode:2007 - 2010
Categorie:Gebied Wonen
Type project:Nieuwbouw

Studie

Woningbouwvereniging Staedion heeft  de locatie de Kempstraat herontwikkelt, als onderdeel van de herstructurering van de wijk Transvaal van Gemeente Den Haag. Het bouwproject is daarmee onderdeel van de grootste binnenstedelijke herstructurering in Nederland. Van de 6.700 woningen in de wijk zijn er 3.000 gesloopt, waarvan 1.600 woningen zijn teruggebouwd.

Alle woningen hebben een aansluiting op een collectief warmte- en koudenet, waardoor een CO2-reductie ontstaat van 65 procent en de bewoners via tussenkomst van de coöperatie minder afhankelijk zijn van prijsstijgingen op de energiemarkt. Dit collectieve net wordt beheerd door een dochteronderneming van Staedion: Energiek bv.

Techniplan Adviseurs trad op als adviseur duurzaamheid en technische installaties voor Energiek. Als adviseur worden wij voor uiteenlopende zaken ingeschakeld:

  • Onderzoek en/of beoordelen van de technische en financiële haalbaarheid van het project en diverse deelprojecten;
  • Advies en supervisie voor risicoanalyse, subsidieverwerving en vergunningen;
  • Advies voor aanbesteding van en realsiatie en exploitie van het systeem;
  • Beoordelen aanbiedingen aannemer;
  • Opzetten en doorrekenen financiële exploitatiemodellen.

Duurzaamheid

In dit project is een collectief warmte/koudenet aangelegd voor de woningen en enkele utiliteitsgebouwen. Dit systeem bespaart circa 65% op de CO2-uitstoot voor warmte en koude. Daarnaast biedt het de bewoners van de wijk duurzame energie tegen een goede prijs, die in de toekomst minder snel zal stijgen dan de gewone energietarieven.