Project
image image image image image image image image
Opdrachtgever:Conservatorium BV, Locka Holding
Architect:Architectenbureau J. van Stigt
Periode:2008 - 2012
Categorie:Bijeenkomst Logies
Type project:Herontwikkeling Renovatie

Algemene projectinfo

Het Stradivarius Hotel is ontwikkeld in het voormalige Conservatorium gebouw aan de Van Baerlestraat in Amsterdam. Het vijfsterrenhotel is het meest luxueuze hotel midden in Amsterdam geworden, met 129 suites en kamers, vergaderzalen, een brasserie, een à la carte restaurant en een chique bar, plus veel aandacht voor de innerlijke ‘well-being’ met een moderne health business club. De totale omvang van het project omvat circa 19.000 m2. In het monumentale deel (Rijksmonument) zijn de kamers, een overdekte winkelpassage met vier topzaken en een restaurant gevestigd. Op de binnenplaats van het gebouw is een twintig meter hoog glazen atrium gebouwd, waarin receptie, liften, lobby, brasserie en vergaderzalen zijn ondergebracht. Hier is ook de achteringang van het hotel, inclusief voorrijweg gesitueerd. Onder deze nieuwbouw is plaats gemaakt voor 1500 m² spa/wellness en fitnessruimte.

Namens een buitenlandse opdrachtgever heeft Techniplan Adviseurs zorg gedragen voor het installatie-ontwerp, in bouwteam en de supervisie en dagelijks toezicht op de uitvoering van de installaties alsmede het verzorgen van de deelopleveringen aan Conservatorium BV.

Rol Techniplan Adviseurs

Ontwerp

Als basis voor de ontwikkeling is het bouwkundig Bestek van Van Stigt. In een latere fase is de ontwikkeling overgenomen door interieurarchitect Piero Lissoni uit Milaan. Techniplan heeft de installatie concepten voor elektrotechnische, sanitaire, wertuigkundige en transportinstallaties aangepast en geoptimaliseerd aan de hand van nieuwe wensen en visie. Een belangrijke spil in het ontwerp is de samenwerking met de installerende partijen geweest.

Om de diverse functies zo snel mogelijk in gebruik te kunnen nemen zijn de diverse bouwdelen gefaseerd uitgevoerd. Belangrijk voor de in gebruik name was het Atrium, vergaderfaciliteiten en restaurant, voordat de kamers volledig in gebruik werden genomen. Om de bouwtijd te verkorten heeft het ontwerp en uitvoering van deze bouwdelen parallel plaatsgevonden.

Dit deel is in de beginfase van het project volledig ingericht en in gebruik genomen door de hotelexploitant waarbij de volledige renovatie vervolgens in vervolgfasen is uitgevoerd en opgeleverd. Vanwege de zware renovatie-aard is er zeer veel aandacht besteed aan het beperken van hinder van gasten die al gedeeltelijk van de faciliteiten gebruik maakten.

Montage-inspectie & Uitvoering (Realisatie)

Doordat gefaseerd is gewerkt, hebben de ontwerptrajecten en uitvoering elkaar meerdere malen gekruist. De resultaten van aanpassingen in het ontwerp waren nagenoeg direct zichtbaar in de uitvoering. In verband hiermee is een team van Techniplan Adviseurs meerdere dagen per week actief op het project aanwezig geweest.

Het opleveren heeft in een aantal primaire installatievoorzieningen (WKO, klimaatinstallaties, tapwatervoorzieningen, transport installaties en beveiligingsinstallaties) en bouwdelen plaatsgevonden.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Conservatorium BV, Locka Holding
Architect: Architectenbureau J. van Stigt
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs bv

Websites

http://www.conservatoriumhotel.com/