Project
image image image image image
Opdrachtgever:Multi Vastgoed
Architect:Office for Metropolitan Architecture
Periode:2008 - 2017
Methode Duurzaamheid:BREEAM-NL
Overigen:Monumentaal

Algemene projectinfo

Het project is gelegen midden in het centrum van Rotterdam tussen de Coolsingel, de Beurstraverse, de Lijnbaan en het Binnenwegplein en omvatte in grote lijn het herontwikkelen en realiseren van een multifunctioneel gebouw met diverse functies, namelijk retail en leisure, kantoren, een hotel, appartementen, en cultuur / museum. Het monumentale ABN AMRO gebouw aan de Coolsingel werd volledig geïntegreerd en kreeg een prominente rol in het nieuwe plan als basement voor de nieuwe ontwikkeling. Het gebouw is toegankelijker geworden met een nieuw winkelprogramma en ABN AMRO blijft als huurder ook in de toekomst het gebouw gebruiken. Essentieel zijn goede aansluitingen met de omgeving en die zijn op verschillende niveaus gemaakt: met de Lijnbaan, Binnenwegplein en Coolsingel, en op een lager niveau met de Beurstraverse ‘Koopgoot’. Forum Rotterdam is een van de grootste ontwikkelingen van dit moment.

Het betreft hier dus een mutifunctioneel gebouw met diverse publieke functies en kan ook wel worden gezien als een verticale stad. De verschillende gebruiksfuncties zijn geschakeld over de verdiepingen.

Omvang

  • Circa 35.000 m² retail
  • Circa 15,000 m² kantoor
  • Circa 11,000 m² hotel (156 rooms)
  • Circa 2,000 m² Horeca & Foodsquare
  • Circa 8,000 m² culture / museum / leisure
  • Circa 5,600 m², woningen (56 appartementen)
  • Circa 15.750 m² monument

Rol Techniplan Adviseurs

Techniplan Adviseurs was ingeschakeld voor de advisering van het complete installatiepakket en het opstellen van de bewijslast voor BREEAM. Voor de verwarming en koeling van de diverse verschillende gebruiksfuncties hebben we gekozen voor een WKO-installatie met 6 bronnen. Er zal maximaal gebruik worden gemaakt van dit systeem, omdat de warmte die bijvoorbeeld overdag uit de winkels wordt onttrokken, ’s avonds kan worden gebruikt voor de woningen. Vanwege de grote stromen met bezoekers zijn in het gebouw 16 roltrappen, waarvan 1 van 18 meter hoog en 23 liften. Verder is bijzonder aan dit project dat het een zeer hoge, ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling heeft. In december 2012 is het BREEAM ontwerpcertificaat “Excellent” uitgereikt.

Een akoestische complexiteit is het feit dat alle techniek op de middelste verdieping van het pand is geplaatst en bijvoorbeeld niet op het dak. We hebben gekozen om dit op te lossen door middel van een anti-noise systeem (tegengeluid).

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Multi Vastgoed
Architect: Office for Metropolitan Architecture
Bouwmanagement: DVP Bouwmanagers & Vastgoedadviseurs
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs bv

Websites:

http://www.forumrotterdam.nl/