Project
image image image image image image image
Opdrachtgever:MAB Development / OVG Projectontwikkeling
Architect:OMA
Periode:2007 - 2013
Type project:Nieuwbouw

Algemene projectinfo

Met circa 160.000 mis De Rotterdam het grootste gebouw van Nederland en wordt ook wel de verticale stad genoemd. Het betreft een multifunctioneel project met winkels, kantoren, conferentiemogelijkheden, fitness, restaurant, cafés, een hotel en appartementen. Het gebouw is duurzaam uitgevoerd, met onder meer liftsytemen die zelf energie opwekken en zorgt voor 1.200 arbeidsplaatsen.
Er is 50 procent minder CO2-uitstoot dan in een traditioneel gebouw. De gemeente huurt 40.000 m2 , NH Hotels is gevestigd met 280 kamers en er zijn 1.000 parkeerplaatsen in een ondergrondse en bovengrondse parkeergarage. De Rotterdam maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van de Wilhelminapier, naast de Erasmusbrug. De verschillende functies zijn georganiseerd in verschillende blokken, wat zowel duidelijkheid als synergie oplevert. In de plint van het gebouw zitten de lobbies van het hotel, de kantoren en de appartementen en tevens diverse cafés. Een duidelijke logistiek ten behoeve van de verschillende publieksgroepen is hierbij onontbeerlijk.

Rol Techniplan Adviseurs

Techniplan Adviseurs was ingeschakeld voor de advisering van alle gebouwinstallaties voor het kantoor- en hotelgedeelte en de onderliggende plintdelen met daarin opgenomen de diverse publieke, restauratieve en commerciële functies.

Techniplan Adviseurs bv heeft verder de mogelijkheden onderzocht om De Rotterdam op een collectief KWO-systeem voor de gehele Wilhelminapier aan te sluiten waarbij tevens gebruik wordt gemaakt van het langsstromende Maaswater. Dit unieke energieconcept is door Techniplan Adviseurs ontwikkeld voor naastgelegen projecten op en nabij de Wilhelminapier en is in 2007 gewaardeerd met de prestigieuze ingenieursprijs “De Vernufteling”. Dit systeem maakt op een slimme manier gebruik van het relatief koele maaswater in de zomer- en herfstperiode en relatief warme maaswater in de winter- en lenteperiode.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: MAB development in samenwerking met OVG Projectontwikkeling
Architect: OMA
Bouwmanagement: DVP Bouwprojectmanagers & Vastgoedadviseurs
Adviseur bouwfysica: DGMR
Constructeur: Corsmit (Haskoning)
Adviseur installaties:Techniplan Adviseurs bv
Installateur: Roodenburg
Aannemer: Zublin

Website:

http://www.derotterdam.nl/