Project
image
Opdrachtgever:MAB Development
Architect:Soeters Van Eldonk architecten, Michael Graves & Associates (USA), Cesar Peli & Associates (USA)
Periode:1994 - 2002
Type project:Nieuwbouw

Algemene projectinfo

De Resident in Den Haag is een omvangrijk project met circa 85.000 m² kantoren waarvan circa 55.000 m² is bestemd voor het ministerie van VWS, 360 woningen en horeca + circa 20.000 m² ondergrondse parkeergarage. Het gebouw is door twee verschillende architecten ontwikkeld.

De hoofdentree van het ministerie bevindt zich in het gebouw Castalia. Alle bezoekers gaan via een grote hal met roltrappen naar de vierde verdieping. Dit is de centrale laag in het complex waar beide gebouwen met twee bruggen zijn verbonden en waar de publieke hal, het vergadercentrum, het restaurant en alle ondersteuning zich bevinden. Het gebouw Castalia heeft een bijzondere oorsprong. De architect was niet geheel vrij om zijn eigen ontwerp te maken, omdat reeds in het begin van het ontwikkelingsproces was bepaald dat het oude Transitorium zou blijven staan om als kern te dienen. Een ander probleem was het feit dat de oude kern (de liftschachten) en de vloeren gehandhaafd moesten blijven, waardoor in feite ook de maten van de plattegronden vaststonden. En die waren naar de toen geldende maatstaven royaal en de indeling was ook ouderwets: in plaats van de tegenwoordig gebruikelijke centrale ontsluitingsgang naar de kamers, had het Transitorium twee gangen. Dit is uiteindelijk opgelost door een mengvorm tussen cellenkantoren en kantoortuin.

Techniplan Adviseurs was betrokken bij de advisering van de technische installaties van alle gebouwen en de gebiedsinfrastructuur van het projectgebied, met als enige uitzondering het gebouw Muzentoren.

 

Rol Techniplan Adviseurs

Techniplan Adviseurs was ingeschakeld voor de complete advisering van alle technische basisinstallaties. Ook hebben wij geadviseerd voor diverse speciale huurderinstallaties voor onder andere computerruimte, archiefruimte, vergadercentrum, datacommunicatie, restaurant, ministeriële vertrekken en gebouwbeveiliging. In het project wordt stadskoude toegepast op basis van door Techniplan Adviseurs verrichte studies. Hiermee heeft de Resident de grootste koudeopslaginstallatie van Europa (vijf paar bronnen).

Met oog op een flexibel en duurzaam gebruik is speciaal voor dit gebouw een nieuw klimaatsysteem ontwikkeld door Techniplan Adviseurs, het zogenaamde lage druk inductiesysteem. Dit systeem wordt wereldwijd in duizenden gebouwen toegepast. Het systeem kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:

  • zeer lage inbouwhoogte boven het plafond
  • hoge temperatuur koeling, lage temperatuur verwarming
  • lage onderhoudskosten (geen filters nodig en onderhoud direct vanuit de ruimte mogelijk)
  • lange levensduur
  • lage energiekosten

De gebouwschil is geoptimaliseerd naar daglichttoetreding en heeft een zeer gunstige verhouding tussen isolatiewaarde en transparantie.

Bij het ontwerp is uitgegaan van de checklist Duurzaam Bouwen. Mede hierdoor is het gebouw voorzien van een ecologisch en watervriendelijk materiaalgebruik. Met het oog op de gebruiker zijn hoge welzijn en comforteisen gesteld in het Programma van Eisen. De gebouwinstallaties zijn zeer energiezuinig en voorzien van een duurzame energievoorziening. Kenmerkend op het gebied van veiligheid is de bijzondere aandacht die besteed is aan de veiligheid van (semi)publieke functies, met oog op het gebruik als Ministerie en de Rijksgebouwendienst als huurder.

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: MAB Development
Architect: Soeters van Eldonk architecten(Helicom) / Michael Graves (Castalia) / Cesar Peli & Associates
Bouwmanagement: Grabowsky & Poort te Den Haag
Adviseur installaties: Techniplan Adviseurs bv