Project
image image image
Opdrachtgever:Port au Vin C.V.
Architect:Klunder Architecten
Periode:2006 - 2013
Categorie:Parkeren Wonen
Type project:Nieuwbouw

Algemene projectinfo

Aan de Wijnhaven in Rotterdam is een woontoren ontwikkeld “100 Hoog”. De locatie ligt op loopafstand van het centrum van Rotterdam en is ingevuld met circa 152 appartementen, een bovengrondse parkeergarage en commerciële ruimten, waaronder een supermarkt op de begane grond. De locatie ligt aan het water, met uitzicht naar de Wijnhaven. Langs de Wijnhaven is een plint ontwikkeld met appartementen, die zijn voorzien van schitterende buitenruimten die voor een juiste binding met het water zorgen.

 

Duurzaamheid & Innovatie

Voor de koeling en verwarming van de appartementen en commerciële ruimten is door Techniplan Adviseurs een Warmte en Koude Opslag (WKO) systeem ontworpen. In dit WKO-systeem wordt gebruik gemaakt van warmtepompen aangesloten op een thermisch bodemopslagsysteem waarmee zowel warmte als koude wordt opgewekt. In de winter wordt de warmtepomp ingezet om het gebouw te verwarmen. Hierbij ontstaat koude als restproduct. Deze koude wordt in de bodem opgeslagen (koude bron) en wordt zo behouden voor het koelseizoen. De warmtepomp wordt ingezet voor de levering van de basislast warmte, voor de pieklast wordt gebruik gemaakt van een stadsverwarmingsaansluiting.
In de zomer wordt het opgeslagen koude grondwater opgepompt om het gebouw te koelen. Het grondwater wordt hierbij opgewarmd en vervolgens opgeslagen in de warme bron. Om de wettelijk vereiste energiebalans in de bodem te handhaven wordt middels een ‘Wijnhavenwater’ innamepunt energie aan het oppervlaktewater onttrokken. Het opwekkingsrendement voor dit systeem volgens de forfaitaire EPC-waarden is 139% voorverwarmen en 468% voor koude.

 

 

Ontwerp & Calculatie

Op basis van het PvE van Port au Vin C.V. is door Techniplan Adviseurs het ontwerp voor de werktuigkundige, sanitaire, elektrotechnische en transportinstallaties uitgewerkt.

 

 

 

Media & Links

Betrokken partijen

Opdrachtgever: Port au Vin C.V.
Architect: Klunder Architecten
Adviseur installaties:Techniplan Adviseurs bv

Website: http://www.100hoog.nl/