Gebouwen worden steeds complexer en verrassingen tijdens de bouw zorgen nog steeds voor hoge faalkosten. BIM kan dienen als gereedschap om deze uitdagingen aan te gaan. Het werken met BIM zorgt voor een integraal ontwerpproces waarbij alle coördinatie bottlenecks tijdens de ontwerpfase worden opgelost.

Bij BIM (Bouw Informatie Model) werken alle partijen samen aan én in een 3D gebouwmodel. Uit dit model worden alle relevante tekeningen gehaald. Hierdoor werken alle partijen altijd met dezelfde up-to-date informatie en worden het ontwerp en knelpunten visueel zichtbaar voor zowel ontwerppartijen als opdrachtgever.

Onze ervaring is dat het werken met een BIM de volgende voordelen biedt:

  • Optimale coördinatie en afstemming tussen de verschillende partijen. Ontwerp en ontwerpconsequenties kunnen efficiënt worden besproken.
  • Vergroten van inzicht voor opdrachtgever, gebruiker en ontwerpers in ruimtelijke kwaliteit ontwerp. Wijzigingen zijn voor iedereen goed zichtbaar.
  • Mogelijkheid tot het koppelen van niet geometrische informatie, waardoor bijvoorbeeld hoeveelheden uit het model gebruikt kunnen worden voor ontwerpbeslissingen en calculaties.
  • Wij hebben ervaring met het koppelen van technische omschrijvingen aan BIM elementen, waardoor tekst en model altijd met elkaar overeenkomen.
  • Besparing op faalkosten, door realistische 3D ontwerpafstemming, die zorgen voor minder verrassingen op de bouw. Clashes en onmogelijkheden zijn uit het ontwerp gehaald voordat de bouw begint.
  • Integraal samenwerken resulteert in een goed doordacht en kwalitatief hoogwaardig ontwerp.

Om deze voordelen van BIM tijdens het ontwerpproces en realisatie optimaal te benutten en (misschien nog wel belangrijker) de valkuilen te ontlopen zijn ervaren BIM partijen nodig. Techniplan Adviseurs heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in zowel het kennisniveau van haar medewerkers op het gebied van 3D-modelleren in Revit als in software/hardware.

Meer informatie over werken met BIM en bruikbare tips zijn te vinden in bijgevoegde BIM-brochure die wij gezamenlijk in SAB samenwerkingsverband hebben gemaakt (SAB-brochure BIM).

Klink hier voor een selectie van onze referentieprojecten die in BIM zijn ontworpen.