Techniplan helpt Schiphol aan energieneutraal mortuarium

Mortuarium voldoet aan cradle to cradle-principe en BREEAM Outstanding classificatie.
Modern luchtzuiveringstechnieken houden zelfs fijnstof buiten.

Schiphol is sinds zaterdag 18 november 2017 een energieneutraal mortuarium rijker. Techniplan Adviseurs ontfermde zich over het installatieontwerp, waarbij demontabel bouwen, cradle to cradle ontwerpen en de ambitie Breeam Outstanding uitgangspunt waren.

Het nieuwe gebouw heeft onder meer een ‘sedumdak’ in combinatie met een opvangtank voor regenwater, een stekkerklare luchtbehandelingskast en lokaal hypermoderne luchtzuiveringssystemen die fijnstof uit de lucht filteren.

Opdrachtgever Schiphol Real Estate schakelde Techniplan Adviseurs ook in als Breeam Expert. Het ingenieursbureau voerde onder andere een life cycle analyse uit en een haalbaarheidsstudie naar de diverse toepassingen van duurzame energie. Het architectonische ontwerp van het mortuarium is van Moen en Van Oosten.

Hypermoderne luchtzuivering
“Bijzondere opdrachten zoals deze grijpen wij graag met beide handen aan,” vertelt Dick van der Kooij, directeur van Techniplan Adviseurs. “Het meest uitdagend aan dit project was misschien wel de korte doorlooptijd van het project in combinatie met de zeer hoge duurzaamheidambitie. Daarbij is er ook veel aandacht besteedt aan een gezond binnenklimaat van het mortuarium.” Naast de toepassing van allerlei cradle to cradle materialen, is het pand voorzien van hypermoderne luchtzuiveringsfilters die fijnstof eruit filteren. Deze systemen die op basis van nanotechnologie functioneren (ENS technologie) zijn energiezuinig, onderhoudsvriendelijk en zijn daarmee gunstig voor de gezondheid.

Ook voor de verwarming, koeling en watervoorziening van het mortuarium maakte Techniplan Adviseurs gebruik van slimme technieken. Daardoor heeft het gebouw een energieprestatiecoëfficiënt van 0. Het zogenaamde ‘sedumdak’ van mos is zowel isolerend als geluiddempend en zorgt voor minder belasting van het riool. Het circulair klimaatbestendige watersysteem in combinatie met een opslagtank voor regenwater en extra filters dient om de toiletten door te spoelen. Er worden PV-panelen op het dak van Schiphol Real Estate geplaatst en luchtwarmtepompen op het eigen dak garanderen een duurzame energieopwekking. Het gebouw is voorzien van energiezuinige LED-verlichting en de gevel is uitzonderlijk isolerend.

545 m² aan ruimte
Schiphol is nu een van de weinige luchthavens ter wereld met een mortuarium als voorziening. In het mortuarium faciliteert Zorg Diensten Groep overledenen en nabestaanden die via de luchthaven Nederland binnenkomen of verlaten. Het uitvaartcentrum bevindt zich op de grens van airside en landside, waardoor overledenen direct van en naar het vliegtuig gebracht kunnen worden. In het mortuarium is rekening gehouden met verschillende culturen en rouwrituelen. Zo is de verlichting van de ontvangstruimte te schakelen in verschillende sfeerscenario’s die worden aangepast op voorkeur van de familie. Het gebouw heeft een totaaloppervlak van circa 545 m² en huisvest onder meer ruimtes voor rituele bewassing, een opbaarruimte, een verzorgingsruimte en een ruimte waar de politie lijkschouw kan uitvoeren.

Afbeeldingen Mortuarium Schiphol zijn van architect Henk Moen