Start bouw duurzaam hotel in Amsterdam

Ontwikkelaar Being Development heeft onlangs, in samenwerking met Valuas and CommonWealth Investments, de start bouw van een overwegend circulair hotel in het zich snel ontwikkelde Amsterdam Noord aangekondigd.

Het hotel, ontworpen door Studioninedots, Delva Landscape Architects en DesignAgency, wordt een plek waar slim ontwerp, innovatie en duurzaamheid – kenmerkend voor ontwikkelingen in het gebied Buiksloterham Amsterdam Noord – bijeenkomen. Het 202 kamer tellende hotel markeert het tweede hotel in aanbouw binnen het groeiende hotel portfolio Being Development bestaande uit het Nhow Amsterdam RAI hotel, een iconisch hotel met 650 kamers, en Aloft Utrecht, het eerste WELL gecertificeerde hotel ter wereld.

Het geïntegreerde ontwikkelingsproces omvatte een samenwerking tussen verschillende adviseurs, de gemeente Amsterdam en de buurt. Het hotel wordt gebouwd door Heddes en Ursem, beide onderdeel van het bouwconglomeraat Ballast Nedam. Vanwege het snelle, modulaire bouwproces zal het hotel in de zomer van 2019 al haar deuren openen.

Om haar duurzame ambities te realiseren, implementeert het hotel duurzame kenmerken op verschillende niveaus, met als leidende principes het Circulaire Manifest Buiksloterham. Naast de duurzame voordelen van een modulaire constructie, streeft het hotel naar een ‘BREEAM’ Excellent beoordeling, waarvan een beoordeling van 78,8% op het onderdeel ‘DESIGN’ reeds met trots is behaald en ‘As Built’ zeker ook niveau Excellent zal behalen.

Dirk Dekker, medeoprichter van Being Development: “We zijn verheugd om te beginnen met de bouw van dit spannende, kwalitatieve en overwegend circulaire hotel. Yotel Amsterdam is een unieke hotelontwikkeling op het gebied van integratie van duurzaamheid, slim ontwerp, technologie en gastvrijheid. Het is ons doel om een inclusieve en positieve omgeving te creëren, waar internationale bezoekers in contact komen met de lokale gemeenschap. Het hotel moedigt een duurzame en gezonde levensstijl aan, wat de visie van ‘een nieuwe lente en een nieuw geluid’ goed weerspiegelt”.

Het hotel, gelegen aan het water en omgeven door een groene oase. wordt geëxploiteerd door YOTEL. Het bevat een openbare lobby, een restaurant, tentoonstellingsruimte en aangrenzende tuin met terras. Een plek waar zowel bezoekers, Amsterdammers als de lokale gemeenschap van kunnen genieten.

Techniplan Adviseurs maakt onderdeel van het ontwerpteam en is ingeschakeld voor de advisering van alle technische installaties en als BREEAM Expert (zie ook bijgevoegde link).