Mijlpaal voor Hoog Catharijne met opening nieuwbouw

Woensdag 5 april is een nieuwe mijlpaal bereikt voor Hoog Catharijne in hartje Utrecht, het drukste overdekte winkelcentrum van Nederland. Na jaren van bouwen en verbouwen opent deze week 17.000 nieuwe vierkante meter aan commercie.

Het gedeelte van Hoog Catharijne dat is geopend, heet de Noord Passage. Het is de verbinding tussen het Vredenburg en Utrecht CS. De passage loopt via het Entreegebouw (het gebouw aan het Vredenburg), door de Stadskamer (glazen gebouw boven de toekomstige singel), via het Poortgebouw (nieuw toekomstig hotel) naar het Centraal Station. Je vindt er internationale fashion ketens als Stradivarius, Zara Home, Bershka, Claudia Sträter, Jeans Centre en zogenaamde flagshipstores van NIKE en WE. Het nieuwe Hoog Catharijne is vergeleken met het oude hoog, licht en overzichtelijk en met een duidelijke routing.

Complex project

Techniplan Adviseurs is sinds 2005 betrokken bij de renovatie en uitbreiding van Hoog Catharijne en de transformatie naar het nieuwe Hoog Catharijne, inclusief de vorig jaar reeds opgeleverde nieuwe parkeergarage. Opdrachtgever en eigenaar Klepiérre schakelde Techniplan Adviseurs in voor het hele installatie-ontwerp, inclusief de collectieve warmte-/koudeopwekkingsinstallatie (WKO), de begeleiding van de gefaseerde realisatie en oplevering en de huurdersbegeleiding. “Hoog Catharijne is een zeer complex en grootschalig project dat gefaseerd wordt uitgevoerd en waarbij tijdens de bouwfase delen van het bestaande winkelcentrum moeten door functioneren”, aldus Michel Keijser, projectleider bij Techniplan Adviseurs. Daardoor is het van belang om continu de plannen en activiteiten met opdrachtgever, diverse gebruikers, ontwerpende partijen en de aannemer af te stemmen. “De grootste uitdagingen in de laatste fase van dit project liggen met name in het in goede banen leiden van het proces van contracteren en inhuizen van huurders in combinatie met de geplande opening, het omleggen van loopstromen en het op tijd functioneel (inclusief alle nuts) en brandveilig hebben van zowel het speciaal voor huurders aangepaste casco als de verschillende huurdersinstallaties zelf.

Groot collectief WKO-systeem

Om de CO2-uitstoot voor het winkelcentrum aanzienlijk te verminderen, is het project aangesloten op een collectief warmte-/koudeopslagsysteem. Met dit systeem wordt jaarlijks 290.000 m³ aan conventionele energie bespaard. Bovendien levert het een besparing op van 500 ton CO2-uitstoot. “Dit is te vergelijken met een CO-afname van de jaarlijkse uitstoot van 25.000 bomen,” aldus Keijser. De Noordpassage is inmiddels aangesloten op deze collectieve WKO. Een ander belangrijk onderdeel van de technische installaties in Hoog Catharijne wordt gevormd door de installaties ten behoeve van een gecontroleerde en veilige logistieke afhandeling van bezoekers door middel van transportinstallaties (liften en roltrappen), toegangscontrole en beveiligingsinstallaties (gebouw, persoons- en brandbeveiliging), CCTV en bijbehorende besturingssystemen.

Voorproefje

De opening van het nieuwe deel van Hoog Catharijne is nog maar een voorproefje. Aankomende periode zullen nog meer winkels worden geopend. En de opening van de andere nieuwbouwvleugel staat voorlopig gepland voor december. In 2019 moet het gehele herontwikkelde winkelcentrum officieel opengaan.

 

Meer informatie:
http://nl.club-onlyou.com/Hoog-Catharijne/Opening-april-2017