Draag bij aan de ontwerpstrategie voor circulaire installaties

Vanuit de markt is er veel aandacht voor circulaire bouwmaterialen; over circulaire gebouwinstallaties is echter nog weinig bekend. Techniplan Adviseurs werkt binnen de TVVL Community Circulaire Installaties als partner aan een ontwerpstrategie voor circulaire installaties. De Community Circulaire Installaties is een samenwerking tussen adviseurs, installateurs en leveranciers, bestaande uit Carrier, Priva, Systemair, Techniplan, Unica, Van Dorp en Valstar Simonis. Voor een eerste toetsing worden nu marktpartijen gezocht die hun visie willen geven op de bruikbaarheid en toepasbaarheid van de plannen.

Circulaire gebouwinstallaties
Esther Gerritsen (adviseur duurzaamheid) is projectleider van de Ontwerpstrategie Circulaire Gebouwinstallaties. “Het belang van gebouwinstallaties neemt toe in de bouwsector. Gebouwen moeten energiezuiniger worden en installatietechniek kan daar mede voor zorgen. Tegelijkertijd zien we dat de materiaalstromen gesloten moeten worden; onze grondstoffenvoorraden zijn immers niet oneindig. Er is veel aandacht voor circulaire bouwmaterialen, maar dit geldt niet voor circulaire installaties. Met dit project willen we door middel van een grote groep mensen en bedrijven te betrekken een ontwerpstrategie ontwikkelen voor gebouwinstallaties die laat zien hoe en wanneer deze circulair kunnen zijn. Op dit moment bedraagt de milieubelasting van gebouwinstallaties bij een gemiddeld nieuwbouwproject nog zo’n 20-30%. Deze milieubelasting kan en moet omlaag. Hiermee spelen we ook in op ontwikkelingen in de installatiebranche die nu al spelen en in de toekomst verder zullen doorzetten. Circulariteit zal een steeds prominentere rol spelen in het ontwerp- en bouwproces”, zo benadrukt Gerritsen het belang van dit project.

Oproep: help mee circulaire installaties te ontwerpen
Een ontwerpstrategie zoals dit project beoogt, is op dit moment nog niet voorhanden in de branche. Het doel is om via een eenvoudig stappenplan ontwerpkeuzes te kunnen toetsen op het gebied van circulariteit. De ideeën en resultaten uit het project worden in een drietal kennissessies in juli, september en oktober gedeeld met en getoetst door de markt. Graag dagen wij u uit om hierover mee te denken.

Meer weten? Neem gerust contact op met Esther Gerritsen of Atakan Larçin op 010-4562311.
Meer weten over het project Ontwerpstrategie Circulaire Gebouwinstallaties? Lees dan bijgevoegd artikel uit TVVL Magazine.